Молодь і громада: зміни заради майбутнього!

Сьогодення потребує лідерів нової формації, людей компетентних, ініціативних, відповідальних, здатних мислити неординарно, генерувати нові ідеї та приймати нестандартні рішення.

Люди старшого покоління часто називають молодь пасивною. На неї списують розбиті ліхтарі у парку, шкідливі звички, відсутність будь-якої ініціативи. Але від кого ж, як не від нас, дорослих, залежить виховання активних, ініціативних, небайдужих особистостей?

Діти, підлітки та молодь мають право на участь в житті громади нарівні

з дорослими.  Учнівське самоврядування – один із головних напрямів діяльності учнівської молоді. Розвиток учнівського лідерського руху та активність учнівського самоврядування здійснюються тільки на засадах взаєморозуміння і активного партнерства з органами місцевої влади.

28 травня 2021 року на базі Бочечківського навчально-виховного комплексу відбулася зустріч лідерів учнівського самоврядування Бочечківського НВК та Козацького НВК з сільським головою Віктором БОРОШНЄВИМ, першим заступником сільського голови Віктором СИТНИКОВИМ, начальником відділу освіти, культури і туризму, молоді та спорту Бочечківської сільської ради Світланою СТЕПАНЕНКО.

Зустріч проходила  під гаслом: “Змінимо громаду разом!».

          Модератор  зустрічі Оксана Горбань, директор Центру дитячої та юнацької творчості Бочечківської сільської ради, розпочала зустріч з «емоційної розминки» – ряду тренінгових вправ (“ЦЕ ЧУДОВО !“, «КІТ У КАПЕЛЮСІ»),які налаштували юних та  дорослих учасників на хвилю співпраці та позитиву.

Під час практичної частини «Лідер» – це…» за допомогою вправи «Коло асоціацій», «Мозковий штурм»,бліц-опитування учасники  прийшли до висновку,  що  успішний  лідер – це той, хто вміє брати відповідальність на себе,  живе із собою та іншими у злагоді, для кого люди – це значущі й гідні особистості, для яких лідер працює й без кого він не існує.

У рамках зустрічі лідери учнівського самоврядування презентували  власні  проєкти за завданнями обласного конкурсу соціально-освітніх проєктів «Діти розбудовують громаду».

Навчальні заклади визначилися  з назвою, змістом проєктів, розробили плани щодо їх виконання. Але щоб проєкти стали успішними, потрібна допомога дорослих. Тому лідери учнівського самоврядування  Бочечківського НВК (Євгенія Колошина) та Козацького НВК (Дарина Артеменко та Валерія Могила) мали чудову  можливість презентувати свої проєкти, а саме: «Шкільна велостоянка», «Навіки в пам’яті народній», «Збережемо довкілля для себе», «Квітуче село – територія дружньої співпраці».

Кожен проєкт спрямований не тільки на власну реалізацію учнів, а також на реалізацію важливих для територіальної громади ініціатив.

Представники влади з цікавістю знайомилися з молодіжними ідеями, запевнили, що питання, які виносяться, будуть вивчатися та  поступово вирішуватися. Головне – правильно визначити пріоритети.    

Пізніше, під час прес-конференції, у невимушеній та доброзичливій атмосфері представники влади відповідалина запитання молоді.  Діти ставили питання, які є актуальними для мешканців громади, цікавились питаннями організації дозвілля молоді, благоустрою населених пунктів, баченням проблем життєдіяльності громади та перспективами їх вирішення.

          Фінальним акордом  зустрічі стало  підведення підсумків: обговорення   результатів роботи, обмін думками і враженнями.

На згадку про зустріч кожен учасник  отримав Сертифікат Лідера та символічний сувенір.

Діалог молодіжних лідерів з місцевою владою, пошук шляхів співпраці був вдалим та результативним. Сподіваємося, він стане мотивуючим для  активних  молодих людей, які хочуть працювати не лише для свого майбутнього, але й переймаються майбутнім громади і готові зробити свій внесок у її розвиток.

Питання молодіжної політики займає чільне місце в Бочечківській громаді. Сільський голова Віктор БОРОШНЄВ зауважив, що співпраця з молодіжними лідерами буде продовжуватися заради розвитку громади. І однією з форм участі  молоді  є участь у реалізації соціальних проектів.

Віктор СИТНИКОВ додав,  що активна молодь має стати елітою держави. А це можливо тільки у випадку, якщо свої лідерські здібності дорослі допоможуть їм розкрити на рівні громади.

Молодь хоче бути корисною. Саме вона  творить майбутнє: мріє, забігає наперед, будує грандіозні плани й проєкти. Саме в лавах теперішньої молоді перебувають ті, хто завтра стане біля керма громади, держави.

Попереду у лідерів Бочечківської громади  ще багато яскравих зустрічей і нових проєктів та ідей!